CAREERS

Working with SODAQ


SODAQ is a Dutch Innovative IoT company that is rapidly expanding throughout the world due to its high quality NB-IoT, LTE-M and LoRa boards. SODAQ has always been on the forefront of the rapidly changing world of the ‘Internet of Things’ and is specialized in scalable and efficient hardware and software to empower businesses in all sorts of industries and budget ranges. In order to accomplish this vision, we develop our very own SODAQ hardware products that are compatible with many existing modules and systems, allowing for seamless integration with existing products on the market. Our boards are so energy efficient, that projects are able to be powered by small lithium batteries and solar panels alone, removing the need for devices to be plugged into the wall.

Whether it’s building an innovative smart label for one of the biggest pharmaceutical companies in the world, or whether it’s developing a small-sized solar powered ear tag to help rural farmers in Australia track their cattle – SODAQ does it all. With a small scale team, every input counts. Joining SODAQ therefore offers you a range of benefits. Firstly, you get to take part in world class developments that will almost always be deployed in the field. Even our interns contribute to these projects! Secondly, the team is young, international and dynamic giving you a set of enjoyable colleagues to interact with on a daily basis. Alongside this, the growth of the company will give you unique possibilities to develop into different functions should this be of interest. Finally, the salary itself is competitive, providing another reason to join our high-tech firm. Check out the open positions below!

Job Openings


SALES MANAGER (DUTCH)
Job Profiel: Sales Manager
Afdeling: Commercial
Manager: Robbert CCO
Standplaats: Hilversum

WE SEE A WORLD WITHOUT BATTERIES

SODAQ staat voor “Solar Powered Data Acquisition”. Opgericht in 2013 begon SODAQ met het leveren en installeren van weerstations in Afrika. De noodzaak voor communicatieoplossingen in de afgelegen gebieden in combinatie met sensoren resulteerde in één van de eerste Internet of Things (IoT) oplossingen in de wereld. Vanaf het begin zijn onze apparaten gebaseerd op laag energieverbruik en duurzaamheid. SODAQ heeft dankzij de zeer hoge innovatie graad een flinke groei meegemaakt. Het product en service aanbod heeft zich gediversifieerd in oplossingen voor een ruime range aan toepassingen voor een verscheidenheid aan industrieën. De IoT oplossingen maken het mogelijk voor bedrijven om de dateverzameling te automatiseren op een duurzame en betrouwbare manier.

SODAQ continueert de groei en heeft zich als doel gesteld om wereldwijd markleider te worden op het gebied van “low-power” sensing and tracking”. Om onze visie en doelstelling te kunnen verwezenlijken zijn wij op zoek naar een ambitieuze Sales Manager.

Functieprofiel

Je bent verantwoordelijk voor het opzetten, leiden en uitvoeren van de verkoop van ons nieuwe product SODAQ TRACK. De target groep voor de gps TRACKer zijn de grotere corporates die de TRACK in grote aantallen nodig hebben binnen hun logistieke keten. Jij hebt kennis van de supply chain en kunt goed de behoeften van onze klanten in beeld brengen. Uiteindelijk pak jij hiermee je voordeel en maak jij het leven van je klanten een stuk makkelijker. Het genereren van leads is een belangrijk onderdeel van je werkzaamheden, dit doe je enerzijds in samenwerking met je marketing collega’s en anderzijds vanuit je eigen netwerk en inspanningen. Je hebt ervaring en kunde om met deze potentiële klanten goed overweg te kunnen. De wereld is onze markt dus stapsgewijs zul je tevens je activiteiten buiten Nederland opzetten, in eerste instantie in Europa en de VS.

Als Sales Manager zorg je voor de groei van onze “product sales” en met die groei komt tevens het opzetten en uitbreiden van het sales team. Je bent betrokken bij de werving en selectie van je teamleden en kunt hier tevens je eigen netwerk voor inzetten. Leidinggeven is onderdeel van deze functie, je teamleden zullen wellicht minder ervaring hebben maar jij kunt goed richting geven. Het coachen en ontwikkelen van je team is essentieel en je bent een leider die mensen kan motiveren en bijdraagt aan de positieve werksfeer van SODAQ. Persoonlijke effectiviteit, timemanagement en prioriteiten stellen zijn essentieel zowel voor jouzelf als voor het aansturen van je team.

Je bent communicatief zeer vaardig en kunt goed sturing geven aan gesprekken, je kunt goed omgaan met complexe vragen en je kunt klanten naar de juiste oplossing brengen. Je bent gedreven, resultaatgericht en collaboratief ingesteld. Je bent een teamspeler die weet wanneer je je collega’s moet betrekken bij de kansen die zich voor doen. Je hebt de kennis en ervaring om met C-level en B-level klanten om te gaan. Je spreek naast Nederlands in ieder geval zeer goed Engels.

Core competenties


 • Je bent pro-actief ingesteld, ondernemend en kan goed omgaan met veel vrijheid en autonomie

 • In verkoop is het resultaat belangrijk, je bent van nature resultaatgericht en gaat voor je doelen. Tevens ben je bent goed in staat om de kansen te kwalificeren en keuzes te maken.

 • Betrouwbaarheid is een waarde die jij hoog in het vaandel hebt staan. Je komt je afspraken na en bent transparant over je agenda en invulling van je werkzaamheden.

 • Je bent communicatief sterk en kan goed luisteren. Je maakt onderdeel uit van een jong en dynamisch team en je hecht veel waarde aan samenwerken en teamverband.

 • Jij bent sociaal vaardig en je kunt intern goed overweg met je collega’s daarnaast ben je in staat om een goed netwerk op te bouwen en te onderhouden.Functie eisen


 • Minimaal HBO opleidingsniveau

 • Minimaal 6 jaar ervaring in de verkoop van hardware en/of software

 • Beheersing van het strategische verkoopproces: van lead naar prospect naar account

 • Zeer vaardig in het omgaan met de klanten en contactpersonen bij de grotere corporates, zowel van Nederlandse bodem als internationaal.

 • Leiderschapservaring en/of ambitie om leiding te geven aan een dynamisch team.

 • Goed in analyseren van data en een passie voor techniek

 • Uitstekende presentatie en advies vaardigheden

 • Uitstekende beheersing van de Engelse taal: zowel schriftelijk als mondeling
Wat wij bieden

SODAQ is een jong, dynamisch en zeer innovatief bedrijf. Wij zijn gegroeid naar een team van 40 professionals die allen voor onze visie en missie gaan. Wij bieden een motiverende, ondernemende, en sociale werkomgeving. Als Sales Manager geniet je veel vrijheid in het beheren van je activiteiten en kun je dankzij je eigen effectiviteit direct van waarde zijn. Leidinggeven wordt, bij het behalen van de doelstellingen, onderdeel van deze functie. Wij zorgen voor een goed startpakket aan voorwaarden waarbij de nadruk ligt op de snelle doorgroeimogelijkheden. Bij SODAQ werken wij momenteel aan professionele ontwikkelingsplannen van onze mensen en bieden wij de mogelijkheid om verder te leren en trainingen/cursussen te volgen.

SALES REPRESENTATIVE (DUTCH)
Job Profiel: Sales representative
Afdeling: Commercial
Manager: Sales Manager
Standplaats: Hilversum

WE SEE A WORLD WITHOUT BATTERIES

SODAQ staat voor “Solar Powered Data Acquisition”. Opgericht in 2013 begon SODAQ met het leveren en installeren van weerstations in Afrika. De noodzaak voor communicatieoplossingen in de afgelegen gebieden in combinatie met sensoren resulteerde in één van de eerste Internet of Things (IoT) oplossingen in de wereld. Vanaf het begin zijn onze apparaten gebaseerd op laag energieverbruik en duurzaamheid. SODAQ heeft dankzij de zeer hoge innovatie graad een flinke groei meegemaakt. Het product en service aanbod heeft zich gediversifieerd in oplossingen voor een ruime range aan toepassingen voor een verscheidenheid aan industrieën. De IoT oplossingen maken het mogelijk voor bedrijven om de dateverzameling te automatiseren op een duurzame en betrouwbare manier.

SODAQ continueert de groei en heeft zich als doel gesteld om wereldwijd markleider te worden op het gebied van “low-power” sensing and tracking”. Om onze visie en doelstelling te kunnen verwezenlijken zijn wij op zoek naar een ambitieuze Sales Representative.

Functieprofiel

Je voornaamste taak is het verkopen van ons nieuwe product SODAQ TRACK. De target groep voor de gps TRACKer zijn de grotere bedrijven die de TRACK goed kunnen gebruiken binnen hun logistieke keten. Jij bent van nature nieuwsgierig en kunt je goed verdiepen in de situatie en behoeften van onze potentiële klanten. Daarbij is het van belang je product en technische kennis naar een hoog niveau te brengen zodat jij goed kan inspelen op de mogelijkheden bij onze klanten. Jij maakt onderdeel uit van ons Sales Team en rapporteert aan de Sales Representative. Samenwerken met je marketing collega’s en actief de markt verkennen zijn essentieel voor deze positie. Bijvoorbeeld door het in kaart brengen en benaderen van leads. Je hebt ervaring in het verkopen op de zakelijke markt. SODAQ groeit ook buiten Nederland, “de wereld is onze markt”, dus jouw commerciële activiteiten richten zich ook op mogelijke klanten in Europa en de VS.

Je bent communicatief vaardig en hebt ervaring om verkoopgesprekken te voeren met onze doelgroep. Je werkt samen met je leidinggevende en je bent leergierig. Uiteindelijk wil je zelfstandig de complexere gesprekken kunnen voeren en je klanten naar de juiste oplossing brengen. Je bent enthousiast, gedreven en collaboratief ingesteld. Je werkt graag in een team en betrekt je collega’s en leidinggevende bij de kansen die zich voor doen. Je kunt je goed aanpassen en schroomt het niet om met onze klanten in gesprek te gaan. Je spreek naast Nederlands in ieder geval goed Engels.

Core competenties


 • Je bent proactief ingesteld en ondernemend

 • In verkoop is het resultaat belangrijk, je bent resultaatgericht en gaat voor je doelen

 • Je bent van nature nieuwsgierig en wilt graag leren

 • Het werken met leidinggevende(n) ligt je goed, je begrijpt dat het onderzoeken van kansen en keuzes maken in de marktbewerking belangrijk zijn om goed te bespreken en te kwalificeren

 • Betrouwbaarheid is essentieel in de functie. Je komt je afspraken na en bent transparant over je agenda en invulling van je werkzaamheden

 • Je bent communicatief sterk en kan goed luisteren. Je maakt onderdeel uit van een jong en dynamisch team en je hecht veel waarde aan samenwerken en teamverband

 • Je bent sociaal vaardig en je kunt intern goed overweg met je collega’s daarnaast ben je in staat om een goed netwerk op te bouwen en te onderhoudenFunctie eisen


 • Minimaal MBO opleidingsniveau, HBO is een pré

 • Minimaal 2 jaar ervaring in de verkoop van hardware en/of software

 • Ervaring in het benaderen van leads en potentiële klanten, vaardig in het werken met de verschillende stappen van het verkoopproces

 • Professioneel in de omgang met klanten en contactpersonen bij onze doelgroep (groot bedrijf), zowel van Nederlandse bodem als internationaal

 • Een passie voor techniek

 • Goede tot uitstekende presentatie en advies vaardigheden

 • Goede beheersing van de Engelse taal: zowel schriftelijk als mondelingWat wij bieden

SODAQ is een jong, dynamisch en zeer innovatief bedrijf. Wij zijn gegroeid naar een team van 40 professionals die allen voor onze visie en missie gaan. Wij bieden een motiverende, ondernemende, en sociale werkomgeving. Als Sales Representative geniet je veel vrijheid in het beheren van je activiteiten en kun je dankzij je eigen effectiviteit direct van waarde zijn. Leidinggeven wordt, bij het behalen van de doelstellingen, onderdeel van deze functie. Wij zorgen voor een goed startpakket aan voorwaarden waarbij de nadruk ligt op de snelle doorgroeimogelijkheden. Bij SODAQ werken wij momenteel aan professionele ontwikkelingsplannen van onze mensen en bieden wij de mogelijkheid om verder te leren en trainingen/cursussen te volgen.


RESEARCH INTERNSHIP: SOLAR ENERGY STORAGE
SODAQ started in 2013 offering weather stations across Africa. The necessity for communication solutions in remote areas combined with sensors turned into one of the first Internet of Things (IoT) solutions globally. Our devices are always based on low power and sustainability, from day one. 

Our projects and products always aim to operate with sustainable and harvested power. Harvested power can be solar (from the sun), can be kinetic (from movement) or thermal (from heat). In addition, the devices we use in projects aim to reduce the amount of power required. 

INTERNSHIP POSITION

We want to accelerate the market introduction of Lithium-Ion Capacitor (LIC) in combination with energy harvesting technologies such solar power. The internship position aims to find out the best available LIC and solar cell technology that are suitable for IoT devices for low power performance. 

RESPONSIBILITIES 


 • Researching the best available solar cells and LIC’s out there 

 • Testing the electrical performance under various predefined test conditions and comparing the results for future use 

 • Creating basic test setups with current devices under development to see performance of the benchmarked panels and LICs in the field 

 • Reliability testing including accelerated aging test, outdoor test and circuit design energy yield calculation including prototyping and testing

 • Finally prepare a model that can predict the best Solar panel and LIC that can be used for a use case based on the power requirements. 

 • The work consists in hands-on experience and data collection and analysis as well as modelling and validation. WHAT DO WE REQUIRE OF YOU?


 • The duration of this project should be ideally 6-9 months, preferably in the MSc phase of your study (mention this in your application) 

 • A background in physics, energy technology or electrical engineering
 •  
 • Interest in the energy transition and sustainability 

 • High motivation, with a curious nature and a taste for problem-solving 

 • Ability to work autonomously within a small team and good social skills to get the information you need from the most knowledgeable people around you 

 • Good communication (in English) 

 • You need to be affiliated with a university for eligibility 

 


WHAT CAN YOU EXPECT OF YOUR WORK SITUATION? 

SODAQ creates Low powered IOT devices that make life more pleasant and valuable and help companies innovate. We work for a variety of customers: startups, companies, government and non-governmental organisations. 

An internship where you work with an enthusiastic team of engineers with diverse backgrounds. We provide guidance at each step and ensure that you have something new everyday. 

INTERESTED?

Then please feel free to send your resume and motivation letter to Ajay Jamodkar (ajay.jamodkar@sodaq.com) ! For further questions don’t hesitate to contact us.
INDUSTRIAL DESIGN INTERN
Department: Industrial design
Manager: Nyckle Sijtsma, Ir.
Location: Hilversum
Salary: Internship compensation

WE SEE A WORLD WITHOUT BATTERIES

SODAQ stands for “Solar Powered Data Acquisition”. Founded in 2013, SODAQ started supplying and installing weather stations in Africa. The need for communication solutions in remote areas in combination with sensors resulted in one of the first Internet of Things (IoT) solutions in the world. From the outset, our devices have been based on low energy consumption and durability. SODAQ has experienced significant growth thanks to its high degree of innovation. The product and service offering has diversified into solutions for a wide range of applications for a variety of industries. The IoT solutions make it possible for companies to automate data collection in a sustainable and reliable way.

SODAQ continues to grow and has set itself the goal of becoming the global market leader in the field of “low-power” sensing and tracking ”. In order to realize our vision and objective, we are looking for an ambitious Sales Manager.

Job profile

Do you want to be involved in developing cutting edge IoT-products? As an industrial design intern you will be an integral part of the Industrial Design team at SODAQ. We work closely with the software and hardware engineering team in bringing new products to life.

During your internship you will learn a lot about designing outdoor electronic devices, which involves waterproofing design, radio-efficiency concerns, temperature resistance, user interactions and much more. You will work autonomously on solving (sub-)problems in our products and services through design and have weekly meetings with your mentor.

Core Competencies


 • You are an enthusiastic person in teamwork and are eager to learn new things

 • You would like to create an integrated product, thinking about all the stakeholders
 •  
 • Some experience with Adobe Suite (Illustrator, Photoshop) is required

 • You have experience in CAD modelling - in SolidWorks and/or other 3D modelling software

 • You like working on new solutions and working principles

 • You have an interest in user experience design

 • Good (digital) drawing skills are preferred

 

Job Requirements


 • Industrial design student (HBO or WO)

 • Fluent in English and/or Dutch language.
 •  
 • Minimum 3 days a week availability (preferably more!)

 • Hilversum based, partial remote working can be discussed

 

What we offer

SODAQ is a young, dynamic and innovative company. We have grown into a team of 40 professionals who are all dedicated to our vision and mission. We offer a motivating, entrepreneurial and social work environment. The Industrial Design team is a relatively young group of professionals working together with the rest of the R&D department on creating products.
EMBEDDED SOFTWARE ENGINEER
SODAQ started out in 2013 developing and deploying weather stations across Africa. The necessity to transmit sensor data from remote locations produced one of the first global Internet of Things (IoT) development boards. From the start, SODAQ’s has focused on low-power, sustainable technology, and has experienced significant growth thanks to its high degree of innovation. SODAQ’s products and service offerings have diversified into solutions for a wide range of applications for a variety of industries. The IoT solutions developed make it possible for companies to automate data collection in a sustainable and reliable way.

SODAQ continues to grow and has set itself the goal of becoming the global market leader in the field of “low-power” sensing and tracking”. In order to realize our vision and objectives, we are looking for an embedded software developer.

Position

We are looking for a full-time embedded engineer with the desire to learn new technologies and solve problems. This role is more than just writing code. We need an embedded developer who will use their passion to learn new tools and techniques and identify needed system improvements.

Overview of Job Responsibilities

As an embedded software developer you will be responsible for programming embedded devices both individually and within a team. You will work closely together with the other embedded hardware, software and mechanical engineers. As English is our main language we require full proficiency in this. SODAQ is a relatively small company and you will be required to be flexible and be able to quickly switch between tasks while working on multiple projects simultaneously. You will need to have a good understanding in using microcontrollers with analog and digital circuits in low-power applications.

Requirements


 • Bachelor/Master degree in Computer Science, Software Engineering, Embedded development or a related discipline

 • Professionally proficient in English (spoken & written), Dutch is a bonus

 • At least 2 years experience in Embedded Software Development

 • Strong programming skills in C/C++, other languages are a bonus

 • Experience with debugging embedded systems (over JTAG, SWD etc)

 • Able to design and develop software to meet customers’ technical requirements

 • Able to prepare and maintain technical documentation

 • Able to design and execute test plans and then analyse and document the results

 • Able to work within a team and provide (and handle) constructive feedback during design reviews

 • Open to learning new skills, using new tools and technologiesPreferred Skills (optional)


 • Experience with ultra low power, highly resource constrained, embedded devices

 • Experience with LoRa, GSM or LTE (CAT-M1, CAT-NB1)

 • Ability to write drivers for external components such as sensor modules

 • Experience with Real Time Operating Systems (FreeRTOS, Zephyr, RIOT etc)

 • Knowledge of networking protocols TCP/UDP/COAP/HTTP/MQTT etc

 • Experience with the Arduino PlatformWhat We Offer

SODAQ is a young, dynamic and innovative company. We have grown into a team of forty professionals who are dedicated to our vision and mission. We offer a motivating, entrepreneurial and social work environment. As an embedded software developer you will enjoy freedom and autonomy in managing your own activities and you will be able to provide direct value through your own effectiveness. We provide a good starting package with an emphasis on the rapid growth opportunities. At SODAQ we are currently working on professional development plans for our people and offer the opportunity to continue learning through training and courses.

Interested?

Then please feel free to send your resume and motivation letter to Gabriel Notman (gabriel.notman@sodaq.com)! For further questions don’t hesitate to contact us.

SODAQ Careers
Contact Us


Phone
+31 35 300 0301
Questions/Product Development
info@sodaq.com
Sales
sales@sodaq.com
Support
support@sodaq.com

We'll get in touch

Congratulations. Your message has been sent successfully.
Error, please retry. Your message has not been sent.